Asbestikartoitukset

Kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee teettää asbestikartoitus ennen remonttien aloittamista. Taloyhtiöissä asbestikartoituksesta vastaa yleensä asunnon omistaja, mutta kartoituksen tulos pitää antaa myös taloyhtiölle, koska remonttiluvan saa vasta asbestikartoituksen jälkeen. Mikäli on tiedossa, että purettavat rakennusmateriaalit on asennettu myöhemmin kuin 1994, ei asbestikartoitusta tarvitse tehdä, vaikka rakennus sinänsä olisi vanhempi. Mikäli kuitenkin uudempien materiaalien alta ilmaantuu vanhoja rakennusmateriaaleja, on purkutyöt keskeytettävä ja tehtävä asbestikartoitus. Asbestilaki on tehty suojelemaan työntekijöitä ja asukkaita. Asbestipurkutöitä saa tehdä vain valtuutettu yritys ja purkutyön jälkeen tehdään aina puhtauden tarkistus laboratorionäyttein. Asbestikartoituksen voi tehdä asbestiin ja rakennusten purkutöihin riittävästi perehtynyt rakennusalan ammattilainen.

Asbestia on käytetty hyvin laajasti varsinkin 60- ja 70-luvuilla. Asbesti ei ehjässä materiaalissa tuota vaaraa ihmisille, mutta esim. rikkinäiset putkieristeet ja pinnaltaan rikki olevat vinyylilaatat saattavat tuottaa sisäilmaan asbestikuituja. Asbestipitoisia materiaaleja ovat tyypillisimmin: tasoitteet, saneerauslaastis, sauma-aineet, laatat, muovimatot, liimat, kiviaineiset levyt, putkieristeet, pikikäsittelyt ja jotkut maalit.

Kysy lisää asbestikartoituksesta soittamalla 044 2371 860 tai kysy lomakkeella https://www.rak-fix.fi/ota-yhteytta/(avaa uuden välilehden)

Asbestikartoituksesta lyhyt video YouTubessa https://youtu.be/VE2B6gSUNtk