• 044 237 1860
  • tiina.tanskanen@rak-fix.fi
Logo Insinööritoimisto Rak-Fix
Logo Insinööritoimisto Rak-Fix
  • Etusivu
  • Tarkastukset ja tutkimukset
    • Kuntotarkastukset
    • Kuntotutkimukset
    • Kosteusvaurioisen rakennuksen kuntotutkimus
    • Kosteuskartoitukset ja kosteusmittaukset
    • Asbestikartoitukset
  • Valvonta- ja rakennuttamispalvelut
  • Ajankohtaista
  • Yritys
  • Ota yhteyttä
Yleinen

Mihin home kasvaa?

10.6.2019

Rakennuksissa kasvavat mikrobit vaativat kasvaakseen vähintään +5°C lämpötilan. Mikrobien kasvunopeuteen vaikuttavat sekä lämpötila, että rakennusmateriaalin suhteellinen kosteus. Eri mikrobilajit ovat kuitenkin sopeutuneet erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Lahottajasienet tarvitsevat kasvaakseen enemmän kosteutta kuin esimerkiksi kserofiiliset homeet, jotka kasvavat jo RH 70% vähimmäiskosteudessa. Vähäisissä kosteusmäärissä elävät homeet tarvitsevat toki lämpöä pystyäkseen kasvamaan. Normaalissa huoneilman lämpötilassa +21°C tarvitaan suhteellista kosteutta RH 73%, jotta kasvu voi alkaa. Yleensä vähimmäiskosteus joka eri rakennusmateriaaleille syntyvään homekasvustoon vaaditaan, on RH 75% – RH 80%.

Herkästi homehtuvia rakennusmateriaaleja ovat mm. kartonkipintaiset kipsilevyt, puusta- ja paperista valmistetut tuotteet, eläinperäiset materiaalit (esim. vanhat tasoitteet), pellava, olki, korkki jne.

Uusi puhdas betoni on homehtumisen suhteen turvallinen materiaali. Uudessa ja puhtaassa betonissa ei home pysty kasvamaan, koska se on voimakkaasti alkalista (korkea pH). Vanha betoni sen sijaan on menettänyt alkalisuutensa (karbonatisoitumisen takia), joten sen pinnalla ja halkeamissa voi kasvaa hometta ja sädesieniä.

Mineraalivilla on uutena ja puhtaana heikosti homeiden kasvua ylläpitävää. Vanhemmissa villoissa voi olla paljon ulkoilmasta tullutta epäpuhtautta, joka kosteuden kanssa antaa hyvät mahdollisuudet mikrobien kasvulle. Joskus villat likaantuvat jo rakennusvaiheessa, ulkona säilytyksen tai pölyn takia.

Home voi rakennuksissa kasvaa melkein missä materiaalissa tahansa. Kosteus ja epäpuhtaudet ruokkivat homeiden kasvua. Joskus voi olla vaikeaa erottaa rakennuksen normaalien kulumisien ja ikääntymisien seurauksena tulleita vaurioita varsinaisista kosteuden aiheuttamista vaurioista. Laboratoriotutkimuksin voidaan määrittää, onko rakenteessa kosteusvaurioindikaattorihomeita.

Homekasvustojen löytäminen rakenteista on kuntotutkimuksissa suuri haaste. Kosteusmittaus ei välttämättä aina paljasta ongelmaa, koska kosteusmäärä voi vaihdella, tai vaurioitunut kohta on saattanut kuivua. Mikrobinäytteitä on järkevää ottaa vain niistä kohdin, joista voidaan tehdä oleellisia päätelmiä rakenteen kunnosta. Mikäli mikrobeja löytyy, täytyy vielä punnita tarkkaan löydöksen haitallisuutta. Haitallisuuteen vaikuttavat mikrobilajisto, vaurion laajuus, onko yhteyttä sisäilmaan ja kasvuston runsaus. Lähtökohtaisesti mitään kasvustoa sisätiloissa ei voida sallia.  Kokonaisuus ratkaisee, eikä esim. pelkän mikrobilajin perusteella voida tehdä johtopäätöksiä.

Mikäli selvää tietoa vauriokohdasta ei ole, on homekoiran käyttö tutkimuksen aluksi osoittautunut todella hyödylliseksi. Vaikka ammattilainen osaa määrittää riskirakenteet ja tehdä tutkimussuunnitelman, voi koira antaa vielä erittäin tärkeää lisätietoa tutkimuksien onnistumisen kannalta.

Huolimatta siitä missä kohtaa home kasvaa, tai kuka sen sieltä on löytänyt, on lopulta tärkeintä selvittää mikä homeen on aiheuttanut. Korjaustoimenpiteitä ei kannata tehdä, ennen kuin on varmistettu, että vaurio ei uusiudu korjauksen jälkeen.

 

Tiina Tanskanen

(RI AMK, Kosteusvaurioisten rakennusten korjausasiantuntija)

 

 

  • homeet rakennuksessa
  • homekoira
  • kosteus

Artikkelien selaus

Edellinen
Seuraava

Hae

Kategoriat

  • Yleinen (9)

Avainsanat

ennaltaehkäisy epäpuhtaus homeet rakennuksessa homekoira homekoulu kosteus kosteuskartoitus kosteusmittaus opettajien terveys puun kosteus päiväkodin homeongelma riskirakenne sisäilma sisäilman laatu sisäilmaongelma sokkeli suhteellinen kosteus valesokkeli

Related posts

Yleinen

Kosteusmittaus vai kartoitus?

23.2.2024

No niin puhutaanpa raksaa taas välillä. Mitä eroa on kosteusmittauksella ja kosteuskartoituksella? Rakennusten tutkimuksissa kosteutta rakennuksista etsitään periaatteessa 3 eri tavalla. Ensimmäinen tapa on mitata kosteutta suhteellisena kosteutena. Hyvin yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että suhteellisella kosteudella (Rh) kuvataan ilman prosentuaalista kosteusmäärää suhteessa määrään, jonka kyseisessä lämpötilassa oleva ilma pystyy sisällään pitämään. Mitä lämpimämpi ilma, sitä enemmän […]

Yleinen

Mikä on valesokkeli

15.2.2024

Rakennusalalla on paljon erikoisia termejä ja yksi niistä on valesokkeli. Nyt minä kerron selkosuomeksi mikä se valesokkeli oikein on ja miksi siitä puhutaan. Sokkeli on rakennuksen osa, joka kannattelee rakennuksen ulkoseiniä. Eli seinän alaosassa näkyvä, yleensä betoninen tai harkoista tehty osa, joka jatkuu maanpinnan alapuolelle. Sokkelista käytetään myös nimeä kivijalka ja ammattilaiset puhuvat perusmuurista. Sokkelin […]

Yleinen

Vaarallinen sisäilma

29.4.2018

Suomessa työikäinen väestö viettää noin 85-90 % ajastaan sisällä. Sisäilma ei kuitenkaan välttämättä aina ole laadultaan riittävän hyvää. Huono sisäilma aiheuttaa työtehon alenemista, viihtyisyyden vähenemistä ja monia muita oireita, joita ihminen ei välttämättä aina osaa yhdistää sisäilman aiheuttamiksi. Rakennuksissa on paljon hiukkasia ja kemiallisia yhdisteitä tuottavia lähteitä kuten, rakennusmateriaalit, sisustusmateriaalit, pesuaineet, kosmetiikka, elintarvikkeet, ruoanlaitto, pyykinpesu, […]

Logo Insinööritoimisto Rak-Fix

Yrityksemme toimipaikka sijaitsee Lapinlahdella, Pohjois-Savossa. Toiminta alueemme on kuitenkin laaja ja pyrimme palvelemaan asiakkaita monipuolisesti. Tarkastuksia ja tutkimuksia voidaan tehdä hyvin joustavasti asiakkaan kanssa sovittuina ajankohtina.

  • Etusivu
  • Tarkastukset ja tutkimukset
  • Rakennuttamispalvelu
  • Yritys
  • Ajankohtaista
  • Ota yhteyttä
Seuraa:

Sivusto InFlow Web Creations Oy

  • Tietosuojaseloste